welkom » de cooperatie » collectieve acties en projecten

COLLECTIEVE ACTIES EN PROJECTEN


Acties

Isoleren

In sommige gevallen kan het veel efficiënter zijn om het isoleren gezamenlijk en tegelijkertijd aan te pakken. Vergelijk het eens met het verstevigen van funderingen, wat op verschillende plaatsen in de buurt uitgevoerd is.

Zonnepanelen

Op 6  november 2021 hopen we in samenwerking met Energie Coöperatie Gouda en de Woonwijzerwinkel een collectie inkoopactie zonnepanelen te lanceren.

Projecten

Buurt voorzieningen

Er zijn in heel Nederland steeds meer voorbeelden van gedeelde voorzieningen op buurtniveau om de afhankelijkheid van elektriciteit uit het net te verminderen. Langzaam op weg naar een “elektriciteit neutrale” buurt?

  • Slimme, dubbele laadpalen – opladen van auto’s door zonnepanelen uit de buurt. Het gebruiken van elektrische energie uit de auto accu’s als die niet gebruikt worden.
  • Buurtaccu. Om de elektriciteit van de zonnepanelen tijdelijk op te slaan en te gebruiken als de zonnepanelen geen stroom meer leveren.
  • Deelauto’s. Eventueel in combinatie met de slimme laadpalen.

Buurt warmtevoorziening

Het is nog ver weg, maar toch goed om nu al over na te denken: hoe gaan we ons huis over 10, 15 of 20 jaar verwarmen? Uiteindelijk niet meer met aardgas dat staat vast. Net als nu niemand meer een kolenkachel heeft (in de jaren ’60 werd in 5 jaar 80% van de huizen aangesloten op gas).

Als energiecoöperatie willen we dat dit voor iedereen betaalbaar blijft. Het is onwaarschijnlijk dat er één en dezelfde oplossing voor iedereen in de buurt komt. We zien het als onze rol om de mogelijkheid tot flexibele oplossingen te faciliteren.