welkom » de cooperatie » collectieve acties en projecten

COLLECTIEVE ACTIES EN PROJECTEN


Acties

Zonnepanelen

Op 6  november 2021 is in samenwerking met Energie Coöperatie Gouda en de Woonwijzerwinkel een Goudse collectieve inkoopactie zonnepanelen gestart.

Wilt u meer weten? Kijk dan op de site van de Woonwijzerwinkel

U kunt ook vragen stellen door een e-mail te sturen naar info@woonwijzerwinkel.nl of 
contact@energiecooperatiegouda.nl

Posteractie 'Ik doe mee...'

Ook op 6 november 2021 is de posteractie 'Ik doe mee...' gestart. Deze actie is bedoeld voor alle bewoners van de gemeente Gouda en heeft twee doelen:.

  • Deelnemende bewoners laten via een raamposter zien dat ze zich zorgen maken over het klimaat en/of hun portemonnee en daarom meedoen met energiebesparing en eventueel energieopwekking. Hopelijk gaan daardoor andere bewoners ook meedoen (olievlekwerking). 
  • Deelnemende bewoners geven optioneel jaarlijks hun elektriciteits- en gasgebruik en eventueel de opbrengst van hun zonnepanelen door. Daarmee kunnen we de komende jaren laten zien dat het gebruik afneemt en de opwekking toeneemt (niet per woning, maar alleen per postcodegebied). 

Wilt u meedoen? Meldt u dan aan via energienetwerkgouda.nl/ikdoemee.

Projecten

Buurt voorzieningen

Er zijn in heel Nederland steeds meer voorbeelden van gedeelde voorzieningen op buurtniveau om de afhankelijkheid van elektriciteit uit het net te verminderen. Langzaam op weg naar een “elektriciteit neutrale” buurt?

  • Slimme, dubbele laadpalen – opladen van auto’s door zonnepanelen uit de buurt. Het gebruiken van elektrische energie uit de auto accu’s als die niet gebruikt worden.
  • Buurtaccu. Om de elektriciteit van de zonnepanelen tijdelijk op te slaan en te gebruiken als de zonnepanelen geen stroom meer leveren.
  • Deelauto’s. Eventueel in combinatie met de slimme laadpalen.

Buurt warmtevoorziening

Het is nog ver weg, maar toch goed om nu al over na te denken: hoe gaan we ons huis over 10, 15 of 20 jaar verwarmen? Uiteindelijk niet meer met aardgas dat staat vast. Net als nu niemand meer een kolenkachel heeft (in de jaren ’60 werd in 5 jaar 80% van de huizen aangesloten op gas).

Als energiecoöperatie willen we dat dit voor iedereen betaalbaar blijft. Het is onwaarschijnlijk dat er één en dezelfde oplossing voor iedereen in de buurt komt. We zien het als onze rol om de mogelijkheid tot flexibele oplossingen te faciliteren.