OVER ZONNEPANELEN


De zon is in de praktijk de enige bron om zelf milieuvriendelijk energie mee op te wekken. U kunt dat doen met behulp van zonnepanelen (leveren elektriciteit) en zonneboilers (leveren warmwater) of een combinatie daarvan. 

Bij de overweging om zonnepanelen aan te schaffen moet u zich realiseren dat: 

  • U behoefte aan elektriciteit zal toenemen als u minder gas gaat gebruiken;
  • U afhankelijk blijft van het elektriciteitsnetwerk, zolang opslaan van opgewekte elektriciteit in de praktijk nog moeilijk en duur is;
  • U zonnepanelen meestal in 3- 6 jaar terugverdient.

Inhoudelijke informatie over zonnepanelen 

We hebben twee notities gemaakt over inhoudelijke respectievelijk financiële aandachtspunten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Deze notities actualiseren we af en toe.

Disclaimer:

We doen ons best om de informatie op onze site actueel te houden. De ontwikkelingen gaan echter snel en het is daarom mogelijk dat informatie niet (meer) klopt. Heeft u aanvullingen of denkt u dat informatie niet klopt? Stuur ons dan een e-mail  of reageer via de blauwe knop  'reageren' onderaan de pagina!

Inhoudelijke aandachtspunten bij het aanschaffen van zonnepanelen
PDF – 70,7 KB 272 downloads

Laatste actualisering bovenstaande notitie: december 2022

Financiele Aandachtspunten Bij Het Aanschaffen Van Zonnepanelen
PDF – 99,8 KB 255 downloads

Laatste actualisering bovenstaande notitie: oktober 2022


Berekenen terugverdientijd zonnepanelen

We hebben ook een rekenmodel in Excel gemaakt om de financiële gevolgen van aanschaf van zonnepanelen te berekenen. In onze onderstaande notitie 'Financiële aandachtspunten bij het aanschaffen van zonnepanelen' kunt u  lezen dat ook bij gebruik van een lening de aanschaf snel wordt terugverdiend.

Zonnepanelen kopen met een lening

Het is financieel ook zeer gunstig om met geleend geld zonnepanelen te kopen! In 2023 en 2024 bent u bij alle leningen per maand goedkoper uit als u zonnepanelen koopt, want tegenover de aflossing staat een verlaging van uw energierekening van € 93 per maand! 

U kunt dit zelf controleren via ons rekenmodel.

Een voorbeeld:

  • Een huishouden gebruikt bijvoorbeeld 2500 kwh stroom per jaar. 
  • 2500 kwh kost nu gemiddeld ruim € 93 per maand (2500 x € 0,45 / 12). 
  • De gangbare prijs voor een set zonnepanelen, die 2500 kwh per jaar levert, is nu ongeveer € 5000,-   
  • U kunt dat bedrag lenen via een duurzaamheidslening bij het Nationaal Warmtefonds. U lost deze lening af in minimaal 7 jaar tegen 3,45 % rente. Dat is een aflossing van € 67 per maand af. Bij een inkomen kleiner dan € 45.014,-- betaalt u geen rente en is de aflossing
        € 60 per maand. Bij een gewone persoonlijke lening via een bank tegen 8% rente betaalt u iets meer: € 77 per maand.

OVER PVT

Maandagavond 13 september 2021 heeft het bedrijf Triple Solar aan ruim 20 bewoners een presentatie gegeven over zogenaamde PVT-panelen. Dat zijn panelen die tegelijk elektriciteit, warmte voor de woning en warm water opleveren.

Uiteraard geen goedkope oplossing, maar in combinatie met de juiste isolatie en verwarmingselementen kom je hiermee helemaal van het gas af! Aan het eind van de bijeenkomst is afgesproken dat voor verschillende bewoners/woningen een offerte wordt gemaakt.

Voor geïnteresseerden hieronder een link naar de sheets van de presentatie.

Presentatie PVT Triple Solar September 2021
PDF – 7,7 MB 422 downloads

In de video hiernaast vertelt Tamara van Blijswijk over haar keuzes om een gasloos monument te creëren, waarbij ze o.a. gekozen heeft voor PVT.

Actuele thema’s komen voorbij, die voor veel mensen herkenbaar zijn.

Installateur Reijm vertelt hoe een voorheen loodgieter- en installatiebedrijf ook keuzes maakt, om klaar te staan als bedrijf voor de nabije toekomst. 


Enkele internetsites met nadere informatie:

Zonnepanelen.net

Zonneboiler-info.nl

Wooonwijzerwinkel.nl