Tip: Beter instellen (HR) CV ketel


De meeste mensen hebben een hoog rendement (HR) CV ketel en denken dat het rendement dan automatisch hoog is. Dat is echter vaak niet zo.

Het hoog rendementseffect treedt namelijk pas op bij een retourwatertemperatuur lager dan 55 graden. De meeste HR-ketels zijn echter op een te hoge aanvoerwatertemperatuur afgesteld, waardoor de retourwatertemperatuur hoger dan 55 graden is. 

Als voorbeeld: Bij een retourwatertemperatuur van 60 graden of hoger is het rendement van een HR ketel 87%, maar bij een retourwatertemperatuur van 40 graden is het rendement 95%.

Ons advies is de CV temperatuur op 50 graden te zetten en te kijken of je huis voldoende warm wordt. Deze '50-graden test' vertelt je namelijk ook of je huis voldoende geïsoleerd is om met b.v. een (hybride) warmtepomp te verwarmen.

Vaak zal dit prima gaan en bespaar je “pijnloos” gas. Bijkomend voordeel is dat je hiermee kunt testen of je huis voldoende geïsoleerd is.

Op milieucentraal.nl vind je hierover veel informatie, waaronder hoe je de temperatuurverlaging bij de meest gebruikte ketels regelt, een testplan en waar je allemaal op moet letten. Tevens kan je persoonlijk advies vragen.

Uitleg over hoe een HR-ketel werkt:

Bij de verbranding van aardgas ontstaat rookgas met daarin naast CO2 ook waterdamp. Deze waterdamp bevat condensatiewarmte en die bedraagt ongeveer 11 procent van de verbrandingswarmte.

Daarom gaat bij een HR-ketel het rookgas (voordat het de schoorsteen uitgaat) door een warmtewisselaar, waar ook het koudere retourwater van de radiatoren door stroomt. De waterdamp uit het rookgas condenseert en met de condensatiewarmte wordt het retourwater voorverwarmd.

Als de aanvoerwatertemperatuur te hoog staat is het retourwater zo warm dat er amper of geen condensatie optreedt. Alleen bij een retourwater temperatuur lager dan 55 graden treedt deze condensatie op. Je kunt een hoge retourwater temperatuur ook herkennen aan de grote witte waterdampwolken uit de rookgasafvoer.

Door de aanvoerwater temperatuur te verlagen wordt de retourwater temperatuur automatisch lager, terwijl je huis in veel gevallen toch warm genoeg blijft.