Ervaringen van buurtgenoot Boukje


Hoe verliep de uitvoering van ons duurzaamheidsplan tot nu toe?

In het voorjaar plaatste ik een verslag op de website over ons voorgenomen duurzaamheidsplan in de la Reylaan. 
We hadden alles op de rails en het wachten was op de uitvoering.

Die begon met het vullen van de spouwmuren. We kozen, op aanbeveling van een buurtgenoot, voor de firma Pluimers uit Raalte. Tijdens het bezoek van de vertegenwoordiger, die de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de klus inspecteert (je spouw moet diep genoeg zijn en er mag geen oude vulling in zitten), hebben we gekozen voor HR IsoWool, Rdwaarde 1,62 m2 K/W.

In februari 2022 was het zover. In een middag was de klus geklaard. Bij de volgende tussenstand van ons energieverbruik van de energieleverancier konden we vaststellen dat ons gasverbruik drastisch was gedaald en dat bleef ook in de daarop volgende maanden zo. Die zat in de knip! Hopelijk is die daling niet voornamelijk te danken aan de zachte winter. Maar dat denk ik niet.

In april kwam de dakdekker, Roofings, uit Gouda om ons van nieuwe dakpannen te voorzien, de goten te vernieuwen en ook de bedekking van één van onze dakkapellen. Daarvan werden ook de zijwangen vervangen door zink.

We deden dit samen met de buren, wat ook in de offertefase handig was. Voordeel: je kunt overleggen over je programma van eisen en de prijzen en vergelijkingen maken tussen verschillende aanbieders. Intussen ligt het er mooi strak bij over de daken van de twee woningen. 

Zoals ik de vorige keer al vermeldde, hadden wij en de buren op Marktplaats voordelig tweedehands hardhouten balkondeuren gescoord met dubbel glas én beslag. Nadat hij klaar was met de dakpannen was de dakdekker nog zo vriendelijk om deze loeizware  dingen met zijn pannenlift naar onze balkons te hijsen. Vervolgens hebben we, ook weer gezamenlijk, de deuren pas gemaakt, afgehangen en afgewerkt. Na het afschilderwerk staan de balkons er weer puik bij en qua isolatie zullen we ook hiervan de komende herfst en winter ongetwijfeld plezier hebben.

De planning was zo strak opgesteld dat in mei, vrij snel nadat Roofings klaar was met de pannen, de zonnepanelen van het bedrijf Bespaar met je dak uit Vijfhuizen geplaatst gingen worden, inclusief het aanbrengen van extra groepen in de meterkast. We hadden met hun vertegenwoordiger gekozen voor 6 panelen van 375 Wp op de beide dakkapellen en 3 panelen van 390 Wp op het schuine dak onder de dakkapel aan de voorkant. Met micro omvormers per paneel (Enphase). De kosten waren € 6.04,77, waarvan de BTW ad € 1.049,61 teruggevraagd kon worden van de Belastingdienst. Die service werd ook verleend via de panelenleverancier. Inmiddels is dat bedrag op onze rekening gestort. We installeerden de bijbehorende app op onze telefoons en dagelijks kunnen we tot ons plezier volgen wat de panelen ons aan stroom leveren!

Voor het elektrisch koken is er voor een kleine € 800,- een extra groep geïnstalleerd en een kabel onder de vloer door getrokken, met een Perilex stekker voor de aansluiting van de kookplaat. Die gaan we één dezer dagen aanschaffen.

En dan rest ons nog de isolatie van het dak. Op het gemak gaan we met z’n tweeën in het najaar ruimte voor ruimte op de zolder leegmaken, de wanden strippen en van isolatiemateriaal voorzien. Platen van stevige dikte met daar overheen nieuwe gipsplaten. Hebben we ook wel weer zin in!

De totale kosten tot nu toe zijn ongeveer overeind gebleven, ca € 17.000,-. Er is wat bijgekomen voor afwerkmateriaal voor de balkondeuren en kwalitatief goede verf. 

Voor dit jaar houden we het daar voorlopig bij. Voor de komende jaren gaan we eens nadenken over zonneboilers. Dat zal weer gas schelen voor verwarming van ons leidingwater….

Het grappige is dat van verschillende kanten door buren, familie en vrienden onze offertes opgevraagd zijn. Daardoor hebben opnieuw ‘onze’ bedrijven al een paar keer met hun wagens in de straat gestaan. Ik verwijs belangstellenden natuurlijk ook steeds naar de informatie op onze ECKH website, waar de informatie over keuzemogelijkheden en bedrijven in de regio voortdurend wordt aangevuld.