Soorten elektriciteitsmeters


Analoge meter zonder draaischijf

Deze oude meter registreert niet of je zonnepanelen op een bepaald moment meer opleveren dan je gebruikt. Je kunt er dus niet mee salderen of een vergoeding krijgen voor terug geleverde stroom. Daarom is deze oude meter niet geschikt als je zonnepanelen gebruikt.

Je netbeheerder is verplicht een dergelijke meter kosteloos te vervangen door een digitale meter als je daarom vraagt.

Analoge meter met draaischijf.

Als de zonnepanelen op een bepaald moment meer stroom opleveren dan je gebruikt lopen deze draaischijf en de teller terug. Deze meter is daar echter niet voor gemaakt en geijkt, dus je moet zelf testen of hij terugdraait en of dat nauwkeurig gebeurt. Met een analoge draaischijfmeter kan je dus wel salderen, maar als je in een jaar meer stroom terug levert dan gebruikt is het ons onduidelijk of de energieleverancier hiervoor een vergoeding geeft.

Heeft iemand daar informatie over? 

Digitale meter

Deze meter registreert apart de afgenomen stroom en de aan het netwerk terug geleverde stroom. Waarschijnlijk wordt een digitale meter vanaf 2025 verplicht als je gebruik wil maken van de geleidelijk af te bouwen salderingsregeling en je stroom wilt terug leveren. Als je geen zonnepanelen gebruikt is vervanging van een analoge meter niet verplicht.

Je netbeheerder is verplicht de analoge meter kosteloos te vervangen, tenzij je eerder een digitale meter geweigerd hebt.

Slimme meter

Dit is een digitale meter, die de netbeheerder op afstand kan uitlezen. De netwerkbeheerder is verplicht deze optie uit te zetten als je daarom vraagt. Met een apparaatje kan je via de zgn. P1-poort de meter ook zelf uitlezen. Er zijn geen plannen om een slimme meter verplicht te stellen. 

Let op:

Als u zonnepanelen gebruikt, moet je dit altijd via energieleveren.nl melden!

Dit is een wettelijke verplichting. Ook als je een analoge meter met draaischijf gebruikt en ook als je plug-en-play zonnepanelen (zonnepanelen met een stekker) installeert.

Door deze wettelijke verplichting zijn netbeheerders in staat te zorgen dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert.