Over glasisolatie


Disclaimer:

We doen ons best om de informatie op onze site actueel te houden. De ontwikkelingen gaan echter snel en het is daarom mogelijk dat informatie niet (meer) klopt. Heeft u aanvullingen of denkt u dat informatie niet klopt? Stuur ons dan een e-mail  of reageer via de blauwe knop  'reageren' onderaan een pagina!

Als je enkel glas of oud dubbel glas hebt, kunt u aanzienlijk energie besparen door dit te vervangen door beter isolerend glas.

Glassoorten verschillen o.a. in dikte, isolatiewaarde, prijs en subsidie.

De isolatiewaarde of Ug waarde is het warmteverlies in Watt/m2 per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten (een lagere waarde is dus beter).

Subsidie via de ISDE-regeling is alleen mogelijk op HR++, HR+++ (triple) en vacuüm glas.

Let op: U mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als u bijvoorbeeld eerst subsidie hebt gekregen voor Triple glas voor de benedenetage en later subsidie aanvraagt voor HR++ glas voor de bovenetage en achtergevel, dan wordt de laatste aanvraag afgewezen.

Soort glas Dikte Ug waarde Indicatie prijs m2 (excl. montage) Indicatie prijs m2 (incl. montage *) Subsidie per m2 **) Gas- besparing per 10 m2 glas
Enkel glas 6 mm 6 - - - -
Dubbel glas 12-24 mm 4-1,8 - - - -
HR++ glas 24 mm 1,2-1 € 80 € 135 € 23 - 46 180 m3
HR+++ glas (triple glas) 24-42 mm 0,7-0,5 € 120 € 200-500 € 65 50 - 131 240 m3
Vacuüm glas 8-10 mm 0,7-0,4 € 130-150 € 350-500 € 23 -46 240 m3

*) Prijs is afhankelijk van aantal verbindingen, draaiende delen en noodzakelijke aanpassing/vervanging van het kozijn.

**) Het laagste subsidiebedrag geldt bij 1 maatregel en het hogere bedrag als je twee maatregelen combineert

Enkel of dubbel glas vervangen door HR++ glas

HR++ glas bestaat uit twee lagen glas met daartussen een spouwruimte gevuld met gas. Veel bewoners willen enkel of oud dubbel glas vervangen door HR++ glas, want dat kan een behoorlijke energiebesparing opleveren.

HR++ glas kan bijna altijd in een bestaand kozijn of raam worden geplaatst. Soms zijn wel dunnere glaslatten nodig, omdat HR++ glas altijd dikker is dan enkel glas en soms dikker dan oud dubbel glas.  

Subsidie vanuit de ISDE-regeling is mogelijk voor 8-45 m2 glas.

Er bestaat glas dat nog beter isoleert: HR+++ glas (triple glas). Dan heb je meer comfort, bespaar je meer energie en ben je voorbereid op de toekomst, als er nog hogere eisen worden gesteld.

Enkel of dubbel glas vervangen door HR+++ glas (triple glas)

Triple glas bestaat uit drie lagen glas met twee spouwruimtes gevuld met gas en is dus dikker/zwaarder en duurder dan HR++ glas. De sponning van bestaande kozijnen moet daarom vaak worden uitgefreesd en soms is het kozijn daarvoor niet sterk genoeg en moet het helemaal worden vervangen. De grootste kans daarop is bij grote ramen. In bestaande opendraaiende ramen en tuindeuren kan meestal geen triple glas worden geplaatst.

Subsidie vanuit de ISDE-regeling is mogelijk voor 8-45 m2 glas, maar je moet dan tevens hoog isolerende kozijn laten aanbrengen. Hoewel de subsidie hoger is, wordt deze oplossing dus vaak duurder dan HR++ glas. 

Er bestaat glas dat evengoed isoleert als HR+++ glas en altijd in bestaande kozijnen en ramen kan worden geplaatst: vacuüm glas.

Enkel of dubbel glas vervangen door vacuüm glas

Vacuüm glas is slechts 8-10 mm dik. Het bestaat uit twee dunne ruiten, die op enkele mm van elkaar zitten. De spouw is vacuüm gezogen. Om te voorkomen dat de ruiten tegen elkaar gezogen worden, worden kleine meestal onzichtbare glaspareltjes tussen de ruiten geplaatst. De luchtledige ruimte isoleert heel goed en levert ook nog eens de beste geluidsisolatie en helderheid. Vacuüm glas is duurder dan triple glas en de subsidie lager, maar je bent voor subsidie niet verplicht hoog isolerende kozijnen aan te laten brengen. Daardoor ben je met vacuümglas toch soms goedkoper uit dan met triple glas.

 

Vacuüm glas is op dit moment alleen nog leverbaar in maximaal 1,5 x 2,5 meter en de levensduur is korter dan van triple glas of HR++ glas. 

Subsidie vanuit de ISDE-regeling is mogelijk voor 8-45 m2 glas.

Evert Hasselaar heeft een video gemaakt over het plaatsen van vacuümglas