welkom » de cooperatie

DE COÖPERATIE


Ooit gaan we van het aardgas af. Dat klinkt ongeloofwaardig en ver weg. Maar toch kunnen we ons er beter maar mee bezig gaan houden. Daarom hebben enkele buurtgenoten de Energie Coöperatie Kort Haarlem opgericht. Dat is een vereniging met leden, die zich samen willen voorbereiden op deze toekomst en invloed willen hebben op de energietransitie in onze buurt. 

De coöperatie wil voorkomen dat iedere bewoner zelf maar moet uitzoeken hoe de woning voor te bereiden op een aardgasvrije situatie. We willen zoeken naar oplossingen waar iedere bewoner in mee kan doen. Zonder grote ingrepen in huis, tegen zo laag mogelijke kosten en zonder zorgen over de rompslomp die daarbij komt kijken.

De coöperatie wil zorgen dat de gemeente bij haar planning rekening houdt met de wensen van de bewoners. De coöperatie bepaalt niet, maar met brede steun uit de buurt kunnen we wel een stem hebben in het belang van de bewoners. 

In onze visie is op dit moment een warmtenet de meest geschikte oplossing voor onze buurt.. Nee, niet meteen afhaken, lees nog even 1 minuut door, ondanks alle dramatische berichten in de media! Onze visie op de energietransitie in de buurt gaat niet over de oplossing "warmtenet op zich", maar gaat over de gezamenlijke aanpak, over dat iedereen voor zichzelf een geschikt moment kiest om "over te stappen", over het vinden van een passende, betaalbare, flexibele oplossing voor de grote variatie aan woningen in onze buurt.

Voor zo'n aanpak is tijd nodig en omdat de optimale technische oplossing wellicht pas over 10 jaar beschikbaar is, hoeven we nog niet te kiezen. Maar we moeten ons wel voorbereiden. Weten wat we nodig hebben in de buurt. Daarom beginnen we met gas besparen, inventariseren en onderzoeken. Niet op het globale, algemene niveau zoals dat in veel rapporten al is gedaan, maar specifiek voor onze buurt, voor onze situatie.

 

Voorzitter: Evert Hasselaar

Secretaris: Jan de Mos

Penningmeester: Hans Koning

Bestuurslid: Boukje Ferwerda

Bestuurslid: Victor van Straaten

Bestuurslid: Jan Wieringa

 

Statuten ECKH
PDF – 368,1 KB 17 downloads

ONDERSTEUNINGSGROEP

In augustus 2021 is een ondersteuningsgroep opgericht, bestaande uit twee energiecoaches en vier andere buurtbewoners.

Voorlopig zal de groep eerst meer kennis verzamelen met het doel anderen beter te kunnen helpen.

meer lezen ...

 

COLLECTIEVE ACTIES EN PROJECTEN

Door samen een maatregel uit te laten uitvoeren is het vaak mogelijk korting te krijgen (collectieve actie). Een andere vorm van samenwerken is samen een zonnepark, windmolen of warmtenet te exploiteren (collectief project). Via deze site kunt u nieuws over dergelijke acties en projecten verwachten. 

meer lezen ....

 

ENERGIECOACHES

Een energiecoach heeft een cursus energiebesparing gevolgd en ervaring daarmee. In de buurt Kort Haarlem zijn twee buurtbewoners als energiecoach actief.

Evert Hasselaar

Victor van Straaten

NIEUWSBRIEVEN EN FLYERS

Wij versturen elke maand per e-mail een korte nieuwsbrief naar iedereen die zich daarvoor aanmeldt en soms bezorgen we ook huis-aan-huis in de buurt een flyer.

meer lezen ...