welkom » tips

TIPS


Tip 1

Gas besparen door het anders instellen van uw CV-ketel

De meeste mensen hebben een hoog rendement (HR) CV ketel en denken dat het rendement dan automatisch hoog is. Dat is echter vaak niet zo.

Het hoog rendementseffect treedt namelijk pas op bij een retourwatertemperatuur lager dan 55 graden. De meeste HR-ketels zijn echter op een te hoge aanvoerwatertemperatuur afgesteld, waardoor de retourwatertemperatuur hoger dan 55 graden is. 

Als voorbeeld: Bij een retourwatertemperatuur van 60 graden of hoger is het rendement van een HR ketel 87%, maar bij een retourwatertemperatuur van 40 graden is het rendement 95%.

Uitleg:

Bij de verbranding van aardgas ontstaat rookgas met daarin naast CO2 ook waterdamp. Deze waterdamp bevat condensatiewarmte en die bedraagt ongeveer 11 procent van de verbrandingswarmte.

Daarom gaat bij een HR-ketel het rookgas (voordat het de schoorsteen uitgaat) door een warmtewisselaar, waar ook het koudere retourwater van de radiatoren door stroomt. De waterdamp uit het rookgas condenseert en met de condensatiewarmte wordt het retourwater voorverwarmd.

Als de aanvoerwatertemperatuur te hoog staat is het retourwater zo warm dat er amper of geen condensatie optreedt. Alleen bij een retourwater temperatuur lager dan 55 graden treedt deze condensatie op. Je kunt een hoge retourwater temperatuur ook herkennen aan de grote witte waterdampwolken uit de rookgasafvoer.

Door de aanvoerwater temperatuur te verlagen wordt de retourwater temperatuur automatisch lager, terwijl je huis in veel gevallen toch warm genoeg blijft.

Ons advies is daarom de CV temperatuur op 55 graden te zetten en te kijken of je huis voldoende warm wordt. Vaak zal dit prima gaan en bespaar je “pijnloos” gas. De manier van instellen verschilt per HR-ketel.

Onderstaande tabel geeft het rendement aan bij verschillende retourwatertemperaturen:

 

Retourwater temperatuur

60 graden en hoger

50 graden

40 graden

30 graden

20 graden

10 graden

Rendement hr-ketel

87 %

90 %

95 %

97 %

99 %

100 %

Condensatie

0 %

+ 3 %

+ 6 %

+ 9 %

+ 10 %

+ 11 %


Tip 2

Enkel glas en toch gas besparen!

Je huurwoning heeft nog enkel glas? Of als woningeigenaar ben je nog niet toe aan vervanging van enkel glas?

Met kozijnfolie kan je toch al duur aardgas besparen!

Kozijnfolie span je voor de ruit en plak je met de randen vast op het kozijn. Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie.

Kozijnfolie kost maar ongeveer 2,50 euro per m2 en levert per jaar een besparing van ruim 13 m3 gas per m2. Tel uit je winst bij een gasprijs van bijvoorbeeld 1 euro per m3! Je kunt kozijnfolie zelf aanbrengen. Er zijn natuurlijk wel enkele nadelen t.o.v. dubbel glas of HR glas. Zie verder:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/isolerende-raamfolie/

Heeft u wat meer geld ter beschikking? Denk dan aan isolerende gordijnen (of combineer raamfolie met isolerende gordijnen). Zie  verder:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/isolerende-raambekleding/